tisdag 17 april 2007

Ska vi ge bistånd till Ryssland?

Den fråga som mer än någon annan diskuterades under Sidas Europadag, både under den frågestund som följde på biståndsminister Gunilla Carlsson presentation, och senare i den följande debatten, var den snabba utfasningen av biståndet till Ryssland. Dock är det nog få som vet att Ryssland idag faktiskt är en av de största mottagarna av svenskt biståndet efter Afrikas fattigaste länder.
Flera av dem som debatterade saken, bland annat organisationen Convictus som arbetar med missbrukare, och FOJO som bedriver fortbildning för journalister i Ryssland berättade att den snabba neddragningen får omedelbara konsekvenser för deras verksamhet eftersom utbildningsprogram måste stoppas mitt under pågående samarbete. Att göra som regeringen föreslår är djupt oetiskt, ansåg Annelie Ewers på FOJO.
De flesta är nog överens om att vi inte ska ge ”vanligt” bistånd, t.ex. i form av investeringar i infrastruktur, till ett så rikt land som Ryssland. Men är det rimligt att avbryta t.ex. arbete för hiv-positiva eller tbc-sjuka med hänvisning till att den ryska staten kan klara av detta? Och än mer känsligt blir det förstås om/när det är stöd till utbildning av journalister som riskerar att avbrytas. Alla vet ju vilken syn Putin har när det gäller fri och oberoende media. Mordet på journalisten Anna Politkovskaja är ju också långtifrån utrett. Läs t.ex. följande artikel ur Aftonbladet.
Gunilla Carlsson är knappast någon Putinvän, hade hon varit det skulle hon knappast jublande ha berättat att Putin fick stryk i ett lokalval i Sibirien (och med tillägget ”Fast det ska jag väl inte säga egentligen?”)
Det lär i alla händelser bli politisk strid om Rysslandsbiståndets framtid, åtminstone de mer behjärtansvärda delarna. För detta flaggade Kenth Härstedt, ny socialdemkratisk talesman när det gäller bistånd.
Det problematiska för moderaterna när det gäller Ryssland är Carl Bildts nära koppling till landets mäktiga affärsintressen. Allt regeringen föreslår som ens andas neddragning av stöd till demokratikrafter i Ryssland kommer av många att tas som intäkt för att Carl Bildt vill skydda sina gamla vänner.

Inga kommentarer: