lördag 5 maj 2007

Fredrik Malm har fel

I DN kräver Fredrik Malm att mötet mellan Bildt och Irans utrikesminister Manouchehr Mottaki ska ställas in. Han har förstås helt fel. Om det är något världen behöver så är det mer samtal och dialog, oavsett om de vi samtalar med sitter i Washington, Teheran, Pyongjang eller Jerusalem. Därför handlar det inte, som Fredrik Malm skriver, om "några speciella lojaliteter gentemot Iran, varken på det politiska eller ekonomiska området" utan om hur vi gemensamt kan bidra till ökad stabilitet. Inte ens Fredrik Malm vill nog att Iran ska bli ett andra Irak.

”Men ni lever ju!”


En bekant berättade idag hur hon åkt med en taxi i Egypten där bromsarna plötsligt slutat fungera och hur bilen i ett moln av rök plöjt nedför en backe, mot en hop människor. Den unga chauffören var lamslagen, men själv hade hon sinnesnärvaro nog att dra i handbromsen trots att hon i det ögonblicket var övertygad om att hon skulle dö.
De lyckades få stopp på bilen och en stor folkmassa samlades snabbt. Skulle de polisanmäla den unga chauffören som kanske inte ens hade ett giltigt körkort? En av de tillskyndade var advokat och han förklarade hur illa det skulle gå för killen. Det enda min bekant säkert visste var att ingen annan skulle behöva riskera att åka i den där bilen förrän bromsarna verkligen fixat. Men vad skulle hon göra mer?
Det folk verkligen sa på platsen var att ”Ni borde vara glada, ni lever ju!”. Det är det där sistnämnda jag vill ta fasta på när jag skriver det här. När något händer är det för oss självklart att utkräva ansvar: skyldiga ska ställas till svars, försäkringsersättningar ska utbetalas, begångna fel ska gottgöras. Men för de allra flesta människor på jorden finns inga sådana möjligheter. De har inga marginaler, inga försäkringar att falla tillbaka på. Stjäl någon den dragkärra som du använder för att transportera varor från marknaden med har du ingenting alls var. Blir någon i din familj sjuk så måste du sälja familjens enda ko för att betala medicin och sjukvård. Resultatet blir en total katastrof. Du och resten av din familj sjunker ner i en total misär som det blir omöjligt att ta sig ur.
De flesta människor på jorden saknar dessutom den rättssäkerhet som vi förväntar oss ska finnas här (även om inte är perfekt här, hot mot vittnet blir t ex allt vanligare i Sverige). Den som är fattig vet att han eller hon aldrig kan få rätt mot den som är rikare. Rättsväsendet går inte att lita på, alltså är det inte ens någon idé att försöka vända sig till polis eller domstol.
Om ens verklighet är den jag beskriver ovan är det både logiskt och självklart att man ser det positiva i utfallet av en olycka som den med taxin. Det allt annat överskuggande var ju att passagerarna klarade sig. Bilen är inte försäkrad, ägaren går det förmodligen inte att komma åt. Alltså är det faktum att man klarade sig det enda som verkligen betyder något.
Ibland tror jag att det är nyttigt att vi som bor i de rika länderna tänker i banor som dessa. Inte för att vi ska strunta i de skydd vi har, men för att vi ibland ska fokusera på det som trots allt är det viktigaste i ett akut läge: att vi klarade oss, att det gick bra.
– Vi lever ju!

fredag 4 maj 2007

Iran, Kosovo och Albanien på måndag

Få saker är så viktiga i den globala politiken som att skapa dialog och samtal i låsta situationer. Därför känns det extra spännande när fredsforskningsinstitutet SIPRI och Stockholm Institute of Transition Economics (SITE) vid Handelshögskolans nu den 7e maj bjuder in till ett seminarium med Irans utrikesminister Manouchehr Mott. I presentationen av programmet står:
"Mr Mottaki will speak on multilateral approaches to nuclear disarmament and sustainable energy development in a changing global security environment."
Själv hinner jag inte gå dit eftersom vi samma dag ansvarar för ett semininarium om Kosovo på uppdrag av Sida. FN:s speciella sändebud Martti Ahtisaari kommer att presentera sitt arbete kring Kosovos självständighet. En ny status kommer förändra arbetet för Sida och de svenska organisationer som engagerat sig i Kosovo efter kriget. Förutom Martti Ahtisaari deltar Lars Wahlund, UD, Ann-Sofie Nilsson, ambassadråd Kosovo, Igo Rogova, Kosova Women’s Network, Carl Tham med flera.
På måndag är det också dags för Operation Dagsverke som går till nya och bättre skolor på den albanska landsbygden. Det sistnämnda behövs verkligen. I flera av de skolor jag besökte i januari regnade det in genom vägg och tak.
Så när du mötern en elev med insamlingsbössa, glöm inte att lämna ett bidrag! Och gå gärna på den minifestival som äger rum i Kungsträdgården på måndag från lunch och framåt.

torsdag 3 maj 2007

Kreativa Nigeria

Jag fick en ny variant av "Nigeriabreven" i mailboxen för någon dag sedan. Den här gången gällde det att reagera snabbt och stoppa en utbetalning så att "mina" pengar inte betalades ut till en Mrs White. Kunde inte låte bli att prova hemsidan för Nigerias centralbank och kom då till en sida med många olika banker, det var bara att välja den som passade! Praktiskt.
Man kan skratta gott åt dessa brev, men någonstans måste de ändå vara effektiva, annars skulle de inte fortsätta att komma, både som mail och med vanlig snigelpost. Dumhet och girighet går som bekant ofta hand i hand.
Jag kan trots allt inte låta bli att fascineras av kreativiteten bakom breven, även om de för det mesta går i papperskorgen direkt. Tänk om något av den uppfinningsrikedom som läggs i breven kunde användas för normalt företagande, vad skulle inte då kunna hända!
Fast ett brev har jag faktiskt sparat. Det kom inte från Nigeria utan från Jean-Betrand Aristide, Haitis avsatte president. I brevet förklarade Aristide hur han, efter att ha blivit avsatt som Haitis president, flytt till Sydafrika med en väl tilltagen slant i bagaget. Denna peng ville han nu dela med mig, och det kändes förstås otroligt vänligt. Fast risken fanns förstås att han ville "dela den" med fler än mig så det blev aldrig att jag svarade på brevet. Undrar vad den riktige Aristide tänkte om saken.


Från: "CENTRAL BANK OF NIGERIA"
Datum: onsdag 2 maj 2007 00.38.50 GMT+02:00
Till: charles_soludo@one2oneinc.net
Ämne: CONFIRM YOUR PAYMENT
Svara till: emailprofcharlespayment@yahoo.it

CENTRAL BANK OF NIGERIA
TINUBU SQUARE LAGOS
FROM THE DESK OF: PROF CHARLES C.SOLUDO
EXECUTIVE GOVERNOR,
CENTRAL BANK OF NIGERIA (C.B.N)
TEL/FAX: +234-703-0589416

OUR REF: CBN/IRD/CBX/021/07.

ATTN:BENEFICIARY,

IMMEDIATE PAYMENT ORDER.

THIS IS TO NOTIFY YOU THAT YOUR OVER DUE CONTRACT/INHERITANCE FUNDS HAS
BEEN GAZZETED TO BE RELEASED, VIA KEY TELEX TRANSFER (KTT) DIRECT WIRE
TRANSFER TO YOU BY THE SENATE COMMITTEE ON FOREIGN OVER DUE CONTRACT FUND
TRANSFER. MEANWHILE, A WOMAN CAME TO MY OFFICE FEW DAYS AGO WITH A LETTER,
CLAIMING TO BE YOUR TRUE REPRESENTATIVE.HERE ARE THE INFORMATION SHE SAID
YOU ASKED HER TO TENDER AS YOURS:

NAME JANET T. WHITE
BANK NAME: CITI BANK
BANK ADDRESS: NEW YORK, USA.
ACCOUNT Number: 6503809428

PLEASE,DO RECONFIRM TO THIS OFFICE , AS A MATTER OF URGENCY IF THIS WOMAN
IS FROM YOU SO THAT THE FEDERAL GOVERNMENT WILL NOT BE HELD RESPONSIBLE
FOR PAYING INTO THE WRONG ACCOUNT NAME.IF THIS WOMAN IS NOT YOUR REP,YOU
ARE REQUESTED TO RECOMFIRM YOUR INFORMATION BY FILLING THE SPACES BELLOW
AND FOR VERIFICATIONS PURPOSES SO THAT YOUR FUND VALID FOR US$12.7M,
UNITED STATES DOLLARS WILL BE REMMITTED INTO YOUR NOMINATED BANK ACCOUNT
WITHIN THE NEXT 4 WORKING DAYS.

THIS $12,700,000.00 FUND TRANSFER TO YOUR ACCOUNT IS AS A RESULT OF
YOUR/INHERITTED AMOUNT WHICH IS SUPPOSED TO BE TRANSFERRED TO YOUR
ACCOUNT.

1. YOUR NAME:

2. COMPANY'S NAME:

3. YOUR ADDRESS:

4. YOUR TEL/CELL & FAX:

5. BANK NAME:

6. BANK ADD:

7. BANK TEL/FAX:

8. ACCOUNT NAME:

9. ACCOUNT NO:

10. SWIFT/ROUTING NUMBER:

AS SOON AS WE RECIEVE YOUR RESPONSE AND THE CONFIRMATION, WE WILL COMMENCE
WITH ALL NECCESSARY PROCEEDURES IN OTHER TO REMIT THIS MONEY INTO YOUR
ACCOUNT OR THAT OF YOUR REP.

I THE CENTRAL BANK GOVERNOR,THE EXECUTIVE BOARD OF DIRECTORS AND THE
SENATE COMMITTEE ON FOREIGN OVER DUE CONTRACT PAYMENT HAVE APPROVED AND
ACCREDITED STANDARD BANK LONDON FOR ALL FOREIGN TRANSFERS IN CONJUCTION
WITH THE INTERNATIONAL REMITTANCE / FOREIGN OPERATIONS OF THE CENTRAL BANK
OF NIGERIA TO HANDLE AND TRANSFER ALL FOREIGN CONTRACT/INHERITTANCE
PAYMENTS IN THE LIST OF THIS SECOND QUARTER PAYMENT OF THE YEAR.

HOWEVER, WE SHALL PROCEED TO ISSUE ALL PAYMENTS DETAILS TO THE SAID MRS.
WHITE IF WE DO NOT HEAR FROM YOU WITHIN THE NEXT 4 WORKING DAYS FROM
TODAY. WE ARE SORRY FOR ANY INCONVENIENCES AND DELAY IN TRANSFERING OF
THE FUNDS MUST HAVE CAUSED YOU. GET BACK TO US IMMEDIATELY FOR ONWARD
TRANSFER TO BE EFFECTED TO YOUR ACCOUNT.

YOURS FAITHFULLY,

PROF. CHARLES C. SOLUDO,
GOVERNOR, CENTRAL BANK OF NIGERIA (CBN).

CC: THE NIGERIAN SENATE COMMITTEE.
CC: BOARD OF DIRECTORS (FPD).
CC: FEDERAL MINISTRY OF FINANCE.
CC: ACCOUNTANT GENERAL OF NIGERIA.
CC: OFFICE OF THE PRESIDENT.

onsdag 2 maj 2007

Årsredovisning med beröm

Trots att Exportkreditnämnden EKN) hanterar miljardbelopp och hjälper svenska företag att göra affärer i länder där det ofta är svårt att hantera säkra betalningar är myndigheten okänd för de allra flesta. Nu har Beatrice Arnesson på EKN fått pris av Offentliglistan.se för den årsredovisning Global Reporting formgivit och producerat på EKN:s uppdrag. I motiveringen står: "för nytänkande i den interna processen att skapa en modern Ekonomisk rapportering - Årsredovisning 2006 - genom ett webbgränssnitt som ökar och förenklar insynen i organisationens verksamhet. En innovation som visar kreativitet och samtidigt är ett bra riktmärke för webbgenerationen 24-timmarsmyndigheten."
Arbetet har gjorts av mina duktiga kollegor Cecilia Medin och Cathrin Emden i samarbete med våra vänner på Winston Design.

Referatet från Global Bar om välgörenhet

Nu ligger referatet från vår senaste Global Bar som hade temat "Välgörenhet? Ja tack!" ute på Global Reportings hemsida.

måndag 30 april 2007

Vad skulle Mona Sahlin ha sagt?

I morgon är det första maj och det går utmärkt att demonstrera, även i Singapore. Åtminstone om man inte är fler än fem personer i demonstrationståget! I Singapore är det nämligen förbjudet att uttrycka sina åsikter i större sammanhang än så. Då ingriper polisen.
De styrande i Singapore visar gärna upp bilden av ett modernt, marknadsanpassat land där IT-industri och mediaföretag med fördel kan etablera sig. Det är oklanderligt rent, skolorna är bra och det sociala skyddsnätet utbyggt. Men medan vi skrattar och köper t-shirts över allt som är förbjudet i Singapore lever de som bor där under en hårdhänt, auktoritär stat där de mänskliga rättigheterna är kraftigt inskränkta och där ett och samma parti, Peoples Action Party, styrt ända sedan självständigheten 1965.
Alla som demonstrerar – och som inte gör det i morgon – skicka en tanke till Chee Soon Juan, Ledaren för oppositionspartiet Singapores demokratiska parti (SDP), som tillsammans med sin syster under två dagar demonstrerar för arbetarnas – och allas – rättigheter. Följ deras demonstration här.
Läs en intervju med Chee Soon Juan som jag nyligen gjorde för Palmecentret. Och köp Chee Soon Juans bok
”Om detta får ni inte berätta", utgiven av SILC, Folkpartiets biståndsorganisation.

söndag 29 april 2007

Det värsta med globaliseringen är glassen

Att produkter blir standardiserade världen över är inte på något sätt nytt. BigMac index är ett känt begrepp och det är väl helt okej. Man, behöver ju faktiskt inte gå in och köpa den där hamburgaren, särskilt inte när man vet precis vad som är att vänta. Då är det betydligt värre med glassen. Att köpa glass en varm sommardag är på någon sätt en livsbejakande känsla. Glassen är ledighet, lättja och trevlighet mitt i vardagen. Just därför blir besvikelsen så stor när man upptäcker att den glass som säljs i Kuala lumpor, Campo Grande eller Nairobi är en och samma.
Det är Magnum, det är Calippo, det är Cornetto, det är Unilever. Till och med reklamen är densamma. Det är bara typografin och texten som bytts. Från norska till hindi till tagalog till svenska till swahili till… Inte konstigt att Unilever flyttat produktionen till Kina när alla ändå väljer samma annorlunda smak. Eller som Unilever skriver på sin egen hemsida: "Ice cream makes you happy, say Unilever scientists".
Det värsta med globaliseringen är nog glassen.