måndag 30 april 2007

Vad skulle Mona Sahlin ha sagt?

I morgon är det första maj och det går utmärkt att demonstrera, även i Singapore. Åtminstone om man inte är fler än fem personer i demonstrationståget! I Singapore är det nämligen förbjudet att uttrycka sina åsikter i större sammanhang än så. Då ingriper polisen.
De styrande i Singapore visar gärna upp bilden av ett modernt, marknadsanpassat land där IT-industri och mediaföretag med fördel kan etablera sig. Det är oklanderligt rent, skolorna är bra och det sociala skyddsnätet utbyggt. Men medan vi skrattar och köper t-shirts över allt som är förbjudet i Singapore lever de som bor där under en hårdhänt, auktoritär stat där de mänskliga rättigheterna är kraftigt inskränkta och där ett och samma parti, Peoples Action Party, styrt ända sedan självständigheten 1965.
Alla som demonstrerar – och som inte gör det i morgon – skicka en tanke till Chee Soon Juan, Ledaren för oppositionspartiet Singapores demokratiska parti (SDP), som tillsammans med sin syster under två dagar demonstrerar för arbetarnas – och allas – rättigheter. Följ deras demonstration här.
Läs en intervju med Chee Soon Juan som jag nyligen gjorde för Palmecentret. Och köp Chee Soon Juans bok
”Om detta får ni inte berätta", utgiven av SILC, Folkpartiets biståndsorganisation.

Inga kommentarer: