lördag 14 april 2007

Säg nej till inredningshysterin!

Öppnar morgontidningen och ut väller annonserna för designade, stylade lägenheter och hus till skyhöga priser i Stockholm. Utomhus, i containrar och utslängda på gatan, ligger massakrerade köks- och badrumsinredningar. Ingenting som inte är nytt eller väldigt gammalt och utvalt duger. Allt ska bort, ersättas av det nya och trendiga, som efter tio år kommer att kännas så hopplöst föråldrat (typiskt 2007!) att man återigen kommer att vilja kasta ut det. Och så fortsätter det, in, ut, släng! Bygg om.
Varför är det så hemskt att ha ett kök som inte är superdesignat? Särskilt när studier undersökningar visar att vi lagar allt mindre med mat. Köken blir snyggare, kokböckerna fler – men det vi äter består av hämtsushi och hämtpizza.
I dessa tider där vi talar allt mer om klimathotet, rättvisemärkta produkter och miljöbilar finns det all anledning att rikta ögonen också mot vår hysteriska konsumtion av designprodukter. Över en miljard människor saknar tillräcklig tillgång till rent dricksvatten och 2,6 miljarder människor saknar justa toaletter skrev nyligen UNDP i en rapport. Ändå fortsätter vi att handla toaborstar designade av Philippe Starck!
Vi måste besinna oss. Kanske behöver vi fundera på vad det är vi flyr från genom att ge oss in i denna hysteriska designkonsumtion. Så - tänk dig för en gång extra innan du kastar ut 70-talsköket ur den nyinköpta bostadsrätten.


Ett vanligt hem i ett vanligt land (Colombia), långt från Designtorget, R.O.O.M och Svenskt Tenn

Inga kommentarer: