torsdag 12 april 2007

Rörmokare och revisorer räddar världen!

Hans Rosling, professor vid karolinska institutet och huvudpersonen bakom det unika dataprogrammet Gapmindersom Google nyligen köpt är fortfarande lika träffsäker och sprudlande entusiastisk i sitt arbete för att få oss att förstå att världen faktiskt förändras till det bättre. Jag har sett honom prata vid fera tillfällen och idag hörde jag honom i UR-programmet Bildningsbyrån i en serie om Hållbar utveckling. Tyvärr verkar det inte gå att lyssna på programmet på nätet (eller också har UR ett för mig alltför krångligt system för att man ska kunna hitta filerna) men en sak tycker jag var särskilt träffande. Det var när Hans Rosling konstaterade att det fanns två kategorier människor som kunde göra mer än andra för att rädda världen - rörmokare och revisorer!
Varför då undrar man förstås. Och Hans Rosling är inte heller sen att förklara vad han menar: Två miljarder människor lever idag utan rent vatten, i en situation där dricksvatten blandas med avlop, där du bokstavligt talat dricker din grannes skit. Det vi i Sverige fixade i mitten av 1800-talet är fortfarande en dröm för miljontals människor världen över.
Och revisorerna då? Ja, de behövs för att hålla korruptionen stången. Alla som jobbat utomlands i världens fattigare länder vet att korruptionen är ett av de absolut största problemen.
För er som inte provat Gapminder så är det ett program som i grafisk form beskriver världens utveckling på ett sätt som ingen tidigare gjort. För världen har faktiskt blivit bättre!

Inga kommentarer: