fredag 13 april 2007

När smälter isen runt Svalbard?


I diskussionen om växthuseffekten och den globala uppvärmningen pratas det mycket om vad som kommer att hända när ismassorna i Arktis börjar smälta och hur det ska gå för isbjörnarna på Svalbard.
Jag var på Svalbard förra året tillsammans med mina två stora barn, Fredrika och Arvid, och jag rekommenderar alla att åka dit. Inte för att chansen är så stor att se isbjörnar, utan för att det verkligen är fascinerande att komma så långt norrut, se spåren efter André och andra upptäcksresande och uppleva en fascinerande natur. Longyearbyn, det enda riktiga samhället på Svalbard har dessutom ett rejält nattliv (trots att det snart är ljust dygnet runt).
Läs mer om Svalbard i en artikel jag nyligen skrev för Aftonbladet.

Följande betraktelse om nattlivet på Svalbard fick inte plats i artikeln så den kommer här:

”Tyvärr, det är fullt”
Klockan är nio på kvällen och vi har precis klivit in genom dörren till Kroa, en av fem restauranger i Longeryearbyn när vi möts av beskedet:
”Tyvärr, det är fullt, alla bord är upptagna, hela kvällen”.
Nattlivet är intensivt i Svalbards enda samhälle. Till detta bidrar inte minst de många studenterna som bor här. Tack vare skattefriheten blir mat och dryck bara obetydligt dyrare än i Sverige.
Vi fortstsätter till puben på SAS-hotellet och lyckas få ett bord. Pizzan är god och väl värd sina 90 norska kronor (betydligt billigare än i Oslo) och vi ser flera som kommer för att plocka upp beställd hämtpizza.
Framåt ett stänger puben och de andra ställena i byn. Vid det laget går taxibilarna i skytteltrafik upp till Huset, ett gigantiskt hus som ligger alldeles för sig själv nästan två kilometer från byns centrum. Här finns Svalbards bästa vinkällare med 20 000 flaskor på en vinlista lång som halvvägs till Nordpolen och här håller puben öppen till fyra på morgonen då det sommmartid förstås är lika ljus som när som helst i övrigt under dygnets 24 timmar.



Ha en trevlig helg!

Inga kommentarer: