tisdag 3 april 2007

Globaliseringens godbitar (1)

Vi tror att globaliseringen bara handlar om rörelser mellan oss i väst som befinner oss i centrum, eller mellan centrum och periferin där vi utgör är de självklara centralfigurerna. Det är en globalisering som utgår från det vi gör, ser och tycker, att det är vår kultur och våra intryck som ska sätta fotspår överallt.
Men runtomkring oss pågår en annan globalisering som vi knappast ens kan ana. Det är den globalisering som sker när människor bortanför vår horisont skapar sina egna kontaktvägar, utan att någon från USA eller Europa styr, eller ens är medveten om vad som sker. För den som vill kan utan problem ta sig från Sydafrika till Brasilien och vidare till Sydkorea utan att behöva passera gå. Det insåg jag tydligt är jag för några år sedan träffade metallarbetare i Seoul. De hade utmärkta kontakter med sina kollegor i Brasilien och Sydafrika – och förstås också i Södertälje. Men det var inte via Sverige som nätverket gick. Det fanns där, även utan oss.
Ett annat talande exempel var när jag landade i Vietnam ungefär samtidigt som Bangladesh dåvarande (kvinnlige) premiärmininster kom på besök. Här var de, två fattiga länder uträknade av de flesta i väst som nu diskuterade samarbete och hur deras respektive länder bäst skulle kunna komplettera varandra.
Jag tror att vi i väst har mycket kvar att lära av globaliseringen.

Inga kommentarer: