lördag 24 mars 2007

Vem sjunger för EU?

Det har gått femtio år sedan EU startade, men entusiasmen är som bekant inte den högsta, åtminstone inte här i Sverige. EU-flaggan, symboler för EU- projekt och annat med EU-koppling vill vi helst slippa.

Där är kontrasten stor mot länder i före detta Sovjet som inget hellre vill än att bl medlemmar. Jag var härom veckan i Georgien (åker dit igen i morgon) och där, liksom i många andra fd kommunisländer, används EU-flaggan som en slags kvalitetssymbol. Det går utmärkt att sälja snabbmat, språkkurser, eller bilreparationer under EU:s stjärnbanér.

Men det finns en sak som skulle kunna sälja EU och Europa-tanken bättre än något annat: Eurovision Song Contest. Euforin över detta absurda spektakel är lika stor i Tblisi som i Stockholm. Så om Margon Wallström verkligen ville få snurr på sitt (vårt?) EU så borde hon göra schlagerspektaklet till en huvudangelägenhet för unionens medlemmar. Låt Bryssel ta över sångtävlingen, ersätt tråkiga politiker vackra sångare och vi skulle alla sitta där på lördagskvällen med telefonen högsta hugg för att ringa in våra röster på det ena eller andra fördraget.

Inga kommentarer: