söndag 2 december 2007

Tyck synd om de stackars barnen i Afrika

Det vill UNICEF att vi ska göra. Deras kampanj som nu rullar på stan är ett klassist exempel på hur man samlar in pengar genom att få oss att tycka synd om de stackar fattiga afrikanerna. För den som arbetar med att ge en nyanserad bild av hur världen ser ut känns UNICEFs kampanj onekligen som ett steg tillbaka, en återgång till en förlegad och stereotyp Afrikabild (”lilla vän, tänk på de fattiga barnen i Afrika och ät upp din mat!")
Då är kontrasten glädjande stor mot Plans sätt att kommunicera. Plan Sverige firar 10-årsjubileum och faddergalan som sändes i lördags (1/12) fortsätter att locka nya faddrar.
Till skillnad från UNICEF vill Plan lyfta fram barn och ungdomar som deltagare och aktörer, som personer som inte bara är offer och väntar på våra allmosor, utan som människor som själva arbetar för förändring och utveckling. Via Faddergalans webb kan man t ex göra ett virtuellt besök i en Afrikansk by som visserligen är fattig, men där barnen inte finns till för att vi ska tycka synd om dem. Att Plans sätt att kommunicera fungerar visas inte minst av hur bra det går för Plan här i Sverige. Så gratulerar till 10-årsjubileet!

1 kommentar:

Anonym sa...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Smartphone, I hope you enjoy. The address is http://smartphone-brasil.blogspot.com. A hug.