onsdag 9 maj 2007

Veteranernas dag i Kiev

Ett stilla regn strilar över Ukrainas huvudstad Kiev, folk rör sig långsamt längs gatorna, musiken spelar, många har blommor i händerna. Det är den nionde maj, ett datum som inte betyder mycket för oss i Sverige, men för människor i stora delar av före detta Sovjetunionen är detta en minst lika viktig dag som första maj eller nationaldagen. Den nionde maj 1945 var den dag då andra världskriget tog slut och detta är veteranernas dag.

För varje år blir de förstås färre och färre, men idag är det påfallande med vilken respekt de behandlas där de stapplar fram, stödda på barn och barnbarn och med ordnar och medaljer klirrande på bröstet.





De flesta flaggor är blå och gula – Ukrainas färger är de samma som våra, men här och var syns också röda med hammaren och skäran.
För den som är ung och nyss blivit av med det sovjetiska oket är detta på många sätt en problematisk dag att fira och flera av dem jag känner här ser detta framför allt som en skön, extra ledighet. Och det behöver de nog, för snart är det val på nytt i Ukrailna. Preliminärt datum är den 24e juni, vi får väl se hur det går.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hm. Jag fyller år nionde maj.